Biografie

“Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn.”   Friedrich Nietzsche

Het begin en opleidingen

RubenPortret

Ik kan me niet het moment herinneren dat er geen muziek in mijn leven was. Mijn ouders, die beide viool spelen, namen me als klein jongetje al mee naar het Concertgebouw en thuis werd er ook veel gemusiceerd. Geboren in Amsterdam in 1984 begin ik op mijn 8e met piano spelen. Ik heb vele jaren klassiek pianoles gehad en volg later bijvak piano en jazzpiano op het Conservatorium. Uit liefde voor de warme sonore klank van het instrument koos ik op mijn 14e voor de contrabas. Iets later ging ik basgitaar spelen  in verschillende bandjes in uiteenlopende stijlen (musical, rock en funk). Mijn grote interesse voor de geschiedenis en theorie van klassieke muziek leidde tot de studie Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht waarop ik in 2008 afstudeer. Mijn passie voor de bas leidde tot de studie contrabas aan het Utrechts Conservatorium waar ik in 2012 mijn diploma behaalde.

Bijna tien jaar heb ik privéles gehad bij Hans Roelofsen, meesterbassist en pionier van bas, en aan het Conservatorium studeerde ik bij Quirijn van Regteren Altena. Naast een gedegen training in klassieke muziek, volgde ik jazzbasles bij Harry Emmery, Tjitze Vogel en Hans Mantel.

Klassieke muziek

Orkestmuziek heb ik altijd indrukwekkend gevonden. In mijn studietijd speelde ik onder meer in het Utrechtsch Studenten Concert, het Nederlands Studenten Orkest en het Ricciotti Ensemble. Naast grote symfonieorkesten waarmee ik buitenlandse tournees maak en grote werken van Beethoven, Mahler en Sjostakovitsj uitvoer, speelde ik in diverse strijkorkesten. Ook heb ik verschillende Bachcantates uitgevoerd en de Matthäus en Johannes Passion op mijn repertoire. Wat kamermuziek betreft speelde ik onder meer Schuberts prachtige Forellenkwintet en arrangeerde ik voor mijn Conservatorium-eindexamen in 2012 Dragonetti’s contrabasconcert voor solobas en strijkkwintet.

Jazz en meer

Vanaf mijn 16e speelde ik jazz in de Jazzmania Bigband in Amsterdam o.l.v. Peter Guidi en later in de Utrechtse Studenten Bigband waarmee we o.a. een groots filmmuziekconcert organiseren. Ook speelde ik in kleine jazzcombo’s diverse stijlen, van bebop tot bossa nova, en leerde ik ook op jamsessies. Naast klassiek, jazz en gypsy jazz heb ik ervaring met klezmer en tango.

Tegenwoordig

Momenteel speel ik vooral (gypsy) jazz in de formaties  The Roseland Quartet, Trio Pont Neuf en Django’s Tigers.
Sinds 2010 geef ik met veel plezier en enthousiasme les in contrabas, basgitaar en piano. Alle leeftijden en niveaus kan ik muzikaal verder helpen. Meld je nu aan voor een gratis proefles via: rubenheimans@gmail.com

Repertoire

Om een indruk te krijgen van mijn repertoire voor orkest, jazz, gypsy jazz en piano zie:
Orkestrepertoire
Jazz standards Repertoire
Gypsy Jazz Repertoire
Repertoire Piano Klassiek